Magnetron

Hoe: koken in de magnetron

Moderne magnetrons hebben een paar trucjes voor de boeg die je helpen om ‘langzamer’ te gaan in de keuken.

Heb je overigens een oude magnetron, dan je hier een nieuwe magnetron kopen.

U heeft echter een beetje knowhow nodig om optimaal te kunnen profiteren van uw automatische kookassistent. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. “Wie kan lezen, kan ook koken”. Dat klopt – want wie rustig de gebruiksaanwijzing van zijn magnetron leest, kent de belangrijkste stappen al en zal daardoor snel aan de slag gaan met recepten die zijn ontwikkeld voor de magnetronkeuken.

Eigen mogelijkheden

Elke magnetron heeft zijn eigen instelmogelijkheden. Bij sommige modellen kan het vermogen worden geselecteerd met verschillende niveaus (bijv. Van 1 tot 4), terwijl andere het vermogen aangeven in procenten of in watt. Magnetronreceptenboeken geven meestal informatie in watt. Als uw apparaat deze instellingsvariant niet ondersteunt, verschillende prestatieniveaus heeft of u wilt afwijken van de recepthoeveelheid, dan helpen conversietabellen.

Kracht schuilt in rust

Microgolven blijven effect hebben, omdat de temperatuur in het voedsel ook na het uitschakelen nog steeds gelijk is, wat soms langer duurt dan het ontdooien of opwarmen in de magnetron zelf.Een bevroren schnitzel van 200 gram heeft bijvoorbeeld nog steeds nodig na het ontdooien, wat ongeveer 4-6 minuten duurt. Laat 5-10 minuten rusten tot het in de pan kan landen. Deze rusttijden zijn uitermate belangrijk om de kwaliteit van het voedsel te behouden – zowel bij het ontdooien als bij het opwarmen.

Ontdooi slim, warm voorzichtig op

Magnetrons met hun speciale ontdooiniveau zijn bij het ontdooien onverslaanbaar snel. Hier geldt dezelfde regel: eerder zacht dan lekker. Want ontdooien in de magnetron werkt het beste op een zachte manier op 180 tot maximaal 240 watt. Het kookproces begint bij hogere output. Belangrijk bij het ontdooien: draai het voedsel tijdens het ontdooien 2-3 keer om. Als er een speciale ontdooifunctie is, slechts één keer Zelfs bij het opwarmen van bereide gerechten mag het niet te heet zijn en vooral niet te snel. 360 tot maximaal 400 watt is meestal voldoende om in slechts enkele minuten gekookt voedsel kant-en-klaar te serveren (let op de rusttijd!). Ideaal: tussendoor tussendoor roeren Voedsel uit de koelkast heeft ook iets meer tijd nodig om op te warmen dan voedsel dat op kamertemperatuur wordt bewaard.

Koken in de magnetron: indien mogelijk met deksel

Ontdooien in de magnetron werkt ook zonder deksel heel goed, maar de beschermhoes is een must bij het opwarmen. Het deksel voorkomt dat het voedsel te veel vloeistof verliest terwijl het in de magnetron wordt verwarmd.