Gezonde pompoentaart

Op Amerikaanse blogs word je doodgegooid met recepten voor pumpkin pie, oftewel pompoentaart. Een typisch Amerikaans gerecht wat in de herfst en winter wordt gegeten. De smaak is best even wennen als je nog nooit pompoen op een zoete manier gegeten hebt, maar wel heel erg lekker! De originele versie is nogal machtig en niet echt gezond.

Ingrediënten voor de korst
2 cups/270 gram amandelmeel
2 eetlepels ghee
Een snufje zout

Ingrediënten voor de vulling
425 gram/1 blik/2 cups pompoenpuree*
1 cup/250 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
1 eetlepel koekkruiden**
2 eetlepels honing (kun je er ook later overheen doen)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat de ghee even smelten en mix deze dan met het amandelmeel en het zout.
2. Schep nu de mix in de springvorm en druk alles goed plat. Maak ook een opstaand randje. Hoe groot deze is, hangt een beetje af van hoeveel amandelmeel je hebt.
3. Zet de springvorm nu voor ongeveer 3 kwartier in de oven. dit lijkt lang, maar op deze manier wordt de korst hard en valt het straks niet uit elkaar. De korst mag best wat bruin worden, maar niet verbranden.
4. Meng ondertussen de pompoenpuree met de melk, kruiden en honing tot een geheel. Als er nog klontjes in zitten kun je alles even door een zelf halen en er doorheen drukken. Dan krijg je een mooi glad resultaat.
5. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen. Verwarm ondertussen de oven iets hoger, op 200 graden.
6. Vul de vorm met het mengsel en verspreidt het goed. Zet dit nu, afhankelijk van de grootte van je springvorm, 15-30 minuten in de oven. Als de bovenkant begint te barsten zit het er eigenlijk al te lang in.
7. Strooi er nu eventueel nog wat gehakte amandelen overheen en/of wat honing. Zet een kop thee en geniet van je gezonde taartje!

Heb je nog melk en pompoen over? Verwarm de melk dan met de pompoenpuree en koekkruiden en voeg er wat vanille(extract) en koffie(vervanger) aan toe. Zo heb je je eigen pumpkin spice latte!

*Snij de pompoen met één van je betere en scherpere messen in de lengte door de helft, schep de zaden er uit (niet weggooien! Deze kun je roosteren), en leg de twee helften naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster deze voor 45-60 minuten op 200 graden. Als een mes er doorheen gaat zonder weerstand is de pompoen klaar. Laat nu even afkoelen, en dan kun je de schil er zo aftrekken. Pureer of mix de pompoen nu tot puree.

**Koekkruiden kun je kant-en-klaar kopen, maar de ingrediënten verschillen nogal. Zorg in ieder geval dat het kaneel, piment, gember, kruidnagel en nootmuskaat bevat. Ik hoefde alleen een beetje nootmuskaat er apart bij te voegen.