Eenvoudig recept om zelf yoghurt te maken

Vind je het leuk om in de keuken te staan en maak je bij voorkeur alles zelf? Dan kun je ervoor kiezen om ook je yoghurt zelf te maken. We hebben in ieder geval goed nieuws voor je, want het zelf maken van yoghurt is helemaal niet zo lastig. Daarnaast heeft zelfgemaakte yoghurt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van supermarktyoghurt.

Waarom zelf yoghurt maken?
Als je het leuk vindt en er voldoende tijd voor hebt, dan is het zeker aan te raden om zelf yoghurt te maken in plaats van dit te kopen in de supermarkt. Zelfgemaakte yoghurt heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van yoghurt uit de supermarkt:


  • Door zelf yoghurt te maken weet je precies met welke ingrediĆ«nten het gemaakt is. Op deze manier heb je dus zelf de keuze om je yoghurt biologische te maken.
  • Als je zelf yoghurt maakt, dan kun je er ook voor kiezen om dit met kefir te maken. Kefir kopen hoef je maar eenmalig te doen, want daarna kun je onbeperkt gezonde yoghurt maken
  • Zelfgemaakte yoghurt is volgens veel mensen een stuk zachter en lekkerder van smaak dan yoghurt uit de supermarkt.
  • Zelfgemaakte yoghurt is vaak een stuk goedkoper dan yoghurt uit de supermarkt. Zeker als je het met kefirkorrels maakt hoef je eigenlijk alleen nog maar melk te kopen om yoghurt te kunnen maken.


Recept om zelf kefiryoghurt te maken

  • Voeg ongeveer 10 gram melkkefir toe aan 100 ml melk en doe het geheel in een weckpot
  • Laat de weckpot 24 tot 48 uur afgesloten op een donkere plek staan
  • Zeef de kefirkorrels uit de yoghurt, de yoghurt kun je vervolgens eten/drinken want dit is de kefiryoghurt
  • Herhaal de bereiding

Extra tip: voeg vruchten of fruit aan de kefiryoghurt toe voordat je het eet. Dit maakt het een stuk zachter en lekkerder. Ook kun je havermout en zaden aan de yoghurt toevoegen om er een compleet ontbijt of een complete lunch van te maken.