Bulgur

Bulgur

Bulgur wordt gemaakt van griesmeel van harde tarwe en is een hoofdvoedsel, vooral in het Nabije Oosten. Om bulgur te maken, wordt het griesmeel van harde tarwe eerst geweekt, vervolgens gestoomd en uiteindelijk gemalen tot de gewenste fijnheid. Bulgur is een kleine, voorgekookte durumtarwe, waarbij de durumtarwe uit het hele graan wordt gewonnen. Ondanks de lage prijs is Bulgur een waardevol volkorenproduct.

Wat onderscheidt Bulgur van couscous?
De Noord-Afrikaanse couscous wordt ook gemaakt van griesmeel van harde tarwe, maar wordt tijdens de productie alleen met water bevochtigd, dus niet voorgekookt, zodat het in kleine korrels kan worden gemalen en gedroogd. Couscous duurt langer om te koken.

Wat onderscheidt Bulgur van gierst en boekweit?
Bij gierst is echter alleen de vorm gebruikelijk bij de Bulgur. Gierst is een onafhankelijk graansoort, waarvan de korrels uit de kaf zijn verwijderd. Gierst is dus een rauw product, terwijl bulgur en couscous zijn verwerkt. Zelfs de Oost-Europese kasha, de boekweitgrutten, heeft niets gemeen met Bulgur, behalve de vorm. Boekweit is geen tarwe, maar een duizendknoopplant.

Is Bulgur gezond en voedzaam?
Door de zachte productiemethode en de verwerking van het hele graan is Bulgur tegelijkertijd gezond en voedzaam.

Bulgur bevat:

naast de energieleverancier koolhydraten en
Mineralen calcium, magnesium en fosfor ook
Vitamine E en verschillende B-vitamines.
Het graan en de schaal worden gebruikt bij de productie van Bulgur, dus Bulgus is een volkorenproduct dat ook veel vezels bevat. Net als rijst of pasta gemaakt van durumtarwegriesmeel, heeft Bulgur uitstekende verzadigingseigenschappen, maar is het relatief rijk aan calorie├źn.