Boterkoek

Boterkoek maken

Voor een boterkoekvorm van 26 cm. doorsnede

  • 175 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • mespuntje zout

Het recept

  • Zeef de bloem boven de mengkom
  • Breek het eitje en klop deze even goed door
  • Voeg de suiker toe aan de bloem, evenals de boter en wat zout, plus de helft van het ei
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar met de handmixer, eerst op de laagste stand en daarna op een hogere stand
  • Als het deeg voor de boterkoek goed gemengd is, doe deze in de boterkoekvorm, die van tevoren even licht beboterd is om vastplakken na het bakken van de boterkoek te voorkomen
  • Strijk het boterkoek deeg mooi glad en druk het licht aan
  • Bestrijk de boterkoek met de rest van het ei
  • Bak de boterkoek in het midden van de voorverwarmde oven op 200 graden, voor ongeveer 30 tot 35 minuten
  • Als de boterkoek klaar is, laat deze gerust een half uurtje of iets langer afkoelen in de vorm
  • Haal hierna de boterkoek eruit en laat deze verder afkoelen op een rooster
  • Het is mogelijk om er gelijk al punten van te snijden, maar dit kan later ook – als de boterkoek wordt geserveerd

Tips

  • Om van deze eenvoudige boterkoek een speciale boterkoek te maken, is het mogelijk om er bijvoorbeeld wat gember aan toe te voegen
  • Gebruik in dat geval wat minder suiker, nl. 100 gram en voeg de in plakjes gesneden gember niet gelijk toe aan de boterkoek, als deze de oven ingaat
  • Voeg de gember toe aan de boterkoek als de baktijd voor de helft verstreken is, anders droogt de gember uit en wordt erg hard
  • De boterkoek heet nu gemberkoek