Bananenmuffins

Met dit recept maak je gemakkelijk zelf gezonde, glutenvrije bananenmuffins. Perfect voor zeer rijpe bananen. Met havermout, gehakte walnoten en kaneel, super lekker en super makkelijk en snel te bakken. Zonder industriële suiker.
Ik blijf bananen kopen en dan worden ze zwart. Omdat ik haar vergeet. En afgezien van ontbijtverhalen, eet niet puur. Ik heb dus altijd recepten nodig die “iets” met deze dingen doen. Want laten we eerlijk zijn, bananen zijn niet echt aantrekkelijk meer zodra ze zwart en papperig zijn.

Overrijpe bananen zijn niet echt meer geschikt als tussendoortje, maar wel perfect voor smoothies ed Als bananen ergens tussen rijp en overrijp zijn, schil ik ze graag, snij ik ze in kleinere stukjes en vries ze in. Bevroren banaan zorgt voor een ongelooflijk romige consistentie in smoothies en smoothiekommen.
Geen wonder dat ik altijd minstens twee bananen in de vriezer heb liggen te wachten op hun grote show. Maar als de bananen echt zwart zijn (eindfase) zijn ze uitermate geschikt als zoetstof. Ik bak er al jaren mijn glutenvrij bananenbrood met kokos & chocoladeschilfers mee. Heerlijk sappig en lekker.

Heeft u nog een tip voor mij? Wat doe je met overrijpe bananen?
Hoe graag ik ook van mijn bananenbroodrecept hou, ik wilde een muffinrecept, dat
1. Gaat razendsnel en zal absoluut zeker slagen
2. Biedt echt luchtige muffins die perfect bij koffie passen.
Overigens maak ik de muffins vaak in de absolute luiaardvariant in de mixer. Meng eerst de vochtige ingrediënten (boter, ei, banaan) tot een “bananensmoothie” is verkregen en voeg dan de rest toe. Meng kort, voeg de walnoten toe en verdeel direct in 6 ingevette muffinvormpjes. Gedaan. Dit kan natuurlijk ook zonder mixer.
Met dit recept maak je gemakkelijk zelf gezonde, glutenvrije bananenmuffins. Perfect voor zeer rijpe bananen. Met havermout, gehakte walnoten en kaneel, super lekker en super makkelijk en snel te bakken. Zonder industriële suiker.

Ingrediënten

• 70 g havermeel (glutenvrij)
• 50 g havervlokken, mals (glutenvrij)
• 50 g kokosbloesemsuiker
• 1 theelepel bakpoeder
• 1 theelepel bakpoeder
• ½ theelepel kaneel
• 2 bananen, zeer rijp
• 60 g boter, gesmolten
• 1 ei (maat M)
• 60 g walnoten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 ° C boven- / onderwarmte. Doe de droge ingrediënten (havermeel, havervlokken, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, bakpoeder en kaneel) in een kom en meng goed. Hak de walnoten fijn en zet apart.
2. Pureer de bananen met een vork en meng met de gesmolten boter en het ei tot een homogene massa. Voeg het bananenmengsel met de helft van de gehakte walnoten toe aan het bloemmengsel en roer. Verdeel het afgewerkte deeg over 6 muffinvormpjes, besprenkel met de resterende walnoten en bak 25 minuten.

Variatie in de mixer: meng de vochtige ingrediënten (boter, ei, banaan) eerst tot een “bananensmoothie” is verkregen en voeg dan de rest toe. Meng kort, voeg de walnoten toe en verdeel direct in 6 ingevette muffinvormpjes. Gedaan.
Ik heb het recept vaak gebakken: de muffins smaken buitengewoon lekker als je chocoladepotjes (of gehakte chocolade) aan het beslag toevoegt in plaats van walnoten en kaneel. Voor mij was het 100 g chocolade en er waren amandelen voor de crunch bovenop. Een andere keer deed ik 2 eetlepels cacaopoeder aan het beslag en gebruikte ik hazelnoten in plaats van walnoten – dat was ook goed!

Om te serveren leg je een muffin op de gebaksbordjes, waar je eventueel nog wat cacaopoeder of poedersuiker over kunt strooien.

De muffins zijn ook geweldig om in te vriezen en dan ’s nachts te ontdooien (of direct op de broodrooster).