Bakken

Je denkt er niet bij na als je in de keuken aan het bakken bent. Het gaat vanzelfsprekend dag in dag uit terwijl er meer mogelijkheden zijn om te bakken en wat je kunt bakken. Waar kun je het beste mee bakken en wat kan ik allemaal bakken? Hoe kun je gezond bakken? We hebben het uitgezocht voor je.

Welke producten gebruik je bij het bakken?

Gebruik geschikte bak en braadproducten. Vloeibare bak en braadproducten bevatten onverzadigde vetten wat goed is voor je hart en bloedvaten. Je kunt bijvoorbeeld arachideolie, olijfolie, maïsolie, slaolie en zonnebloemolie gebruiken. Er zijn ook oliën die minder geschikt zijn om mee te bakken zoals lijnzaadolie en extra vierge olijfolie. Kijk altijd even op de verpakking of het product geschikt is om mee te bakken.

Wat kun je allemaal bakken

Je kunt je beter afvragen wat je niet kunt bakken want er is zeer veel keuze om iets te vinden wat je wilt bakken. Taart, cake, koekjes, pepernoten, speculaas, pannenkoeken, wafels, boterkoek, brood, pizza, pasteitjes en appeltaart is maar een kleine greep uit de keuze. Het hoeft natuurlijk niet allemaal zoet te zijn, hartige hapjes zijn er ook genoeg te vinden zoals kipstripes met sesam, kaasvlinders, kaasballetjes, oosterse gehaktballetjes en bruschetta met avocado en ham.

Gezond bakken

Boter bevat veel vetten wat je beter kunt vervangen door andere producten zoals kokosolie, olijfolie of magere kwark. Je beslag zal er wel anders uitzien van structuur waardoor je soms wat meer of minder moet gebruiken van een product. Even uitproberen in de recepten wat de beste optie is en het fijnste werkt. Je kunt ook de boter vervangen door geprakte banaan te gebruiken, boter wordt ook vaak gebruikt om dingen in te vetten. Om in te vetten is het beter om bijvoorbeeld kokosolie te gebruiken of bakpapier op maat knippen. We hebben wat handige tips verzameld.

  • Amandelmeel zorgt voor smeuïge baksels, gebruik je boekweitmeel of spelt dan wordt je baksel wat steviger en droger. Amandelmeel wordt vaak binnen het koolhydraatarm dieet gebruikt om mee te bakken.
  • Wanneer er veel boter wordt gebruikt in een recept vervang dit bijvoorbeeld door appelmoes. Neem wel een gezonde variant zonder toegevoegde suikers.
  • Wil je geen meel en bloem meer gebruiken in je recepten? Je kunt het vervangen door zwarte bonen! Dit wordt ook veel gebruikt in brownies.
  • Kokosmeel absorbeert veel meer vocht dan gewone meel, gebruik ¼ van het gewicht van het normale meel en één ei per 30 gram kokosmeel anders valt je recept uit elkaar om dat het te droog is.
  • Bloem wordt in heel veel recepten gebruikt terwijl het eigenlijk niet zo gezond is als men denkt. Bloem en meel zijn bewerkte producten om zo een langer houdbaar product te maken. Vervang bloem door een ander product zoals volkoren speltmeel, amandelmeel, boekweitmeel.

Recept

Een lekkere snack of hartig hapje hoeft niet ongezond te zijn, een lekker en gezond recept hebben we voor je uitgezocht. Smullen maar!

Kokossoufflé met sinaasappel

Voor deze heerlijke kokossoufflé heb je nodig om 4 stuks te maken:

  • 3 eieren gesplitst
  • 150 ml melk
  • 3 eetlepels suiker
  • 2,5 eetlepel griesmeel
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram kokos
  • banaan om in te vetten
  • poedersuiker om te garneren
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 Vet vier soufflé schaaltjes in met boter en doe daar een laagje suiker in totdat het helemaal bedekt is, neem schaaltjes van ongeveer 200 ml.


Zet de ingevette en gesuikerde schaaltjes even in de koelkast.


 Vul vast een ovenschaal met water en zet ‘m even apart.


 Rasp de oranje schil van een sinaasappel in een bakje. Haal de rest van de schil van de sinaasappel, en verdeel de vrucht in partjes.


 Doe de melk met het zout en een eetlepel suiker in een pannetje en breng het aan de kook.
 Als het kookt haal je de pan van het vuur en voeg je het griesmeel toe, zet de pan terug op het vuur en blijf roeren totdat het dik wordt.


 Schep het griesmeel mengsel in een kom en laat het afkoelen.


 Splits dan de eieren.


 Doe eerst een eidooier door het griesmeelmengsel en mix of roer het goed door, voeg daarna de andere twee toe en meng dit goed door elkaar.


 Klop de eiwitten, met de rest van de suiker, in een vetvrije schaal op tot een stevige massa.
 Voeg eerst 1/3 van het eiwitbeslag toe aan het griesmeelmengsel en meng het goed door elkaar, als het goed is opgenomen voeg je de rest van het eiwitmengsel toe. Roer dit goed door elkaar.
 

Voeg als laatste de kokos toe en meng het goed door elkaar.
 

Schep de schaaltjes driekwart vol met het mengsel en zet het in de gevulde ovenschaal met water.
 Bak de soufflés op 180 graden in het midden van de oven in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

 Haal daarna voorzichtig de ovenschaal met daarin de schaaltjes uit de oven en dien direct op.
 Zet het souffléschaaltje op een bord en garneer met poedersuiker en sinaasappelrasp, leg de sinaasappelpartjes ernaast op het bord.