Appeltaartvlaai

Appeltaart vlaai

Typisch Nederlands zijn Oma’s appeltaart en de vlaaien, die vooral uit Limburg komen.

Wat is er dus nog Nederlandser? Juist, een combinatie van beiden, de appeltaartvlaai.

Benodigdheden:

voor de vlaaibodem:
200 gram Zelfrijzend Bakmeel
100 g boter
100 g witte basterdsuiker
1 ei (m)

voor de banketbakkersroom:
1 zakje Mix voor Banketbakkersroom (Dr. Oetker)
350 ml water
1 ei

voor de appelvlaai vulling:
3 appels (Elstar, Jonagold of Cox Orange)
25 g suiker
mespuntje kaneel

Keukengerei
Mixer met deeghaken
Ronde vorm 20 cm en 3,5 cm hoog
bloem voor bestuiven werkblad

Hoe maak ik de Appelvlaai met banketbakkersroom?

Letop, deze appeltaart maken kun je met stukjes appel, maar ook met geraspte appel waardoor je een haast gladde bovenkant krijgt. Dit in plaats van de schijfjes appel zoals onderstaand.

1. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Vet de ronde vorm in met wat boter en bestuif de binnenkant met wat bloem.
3. Meng Zelfrijzend Bakmeel, boter, suiker en het ei met de mixer tot een vlaai deeg.
4. Maak een bal van het deeg en laat dit 30 minuten in de koelkast rusten.
5. Maak ondertussen de banketbakkersroom met 350 ml en 1 ei.
6. Schil alle appels en verwijder het klokhuis en snij in dunne schijfjes. Meng de kaneel door de appelschijfjes.
7. Rol het vlaai deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte.
8. Leg het deeg in de bakvorm en verdeel er de banketbakkersroom overheen.
9. Leg de appel schijfjes dakpansgewijs in een cirkel op de room.
10. Bestrooi de appels met wat suiker.
11. Bak de appelvlaai in ongeveer 30 minuutjes gaar en mooi bruin.
12. Laat de appelvlaai eventjes afkoelen en haal de vlaai voorzichtig uit de vorm. 
13. Als je de appelvlaai helemaal laat afkoelen, snij je er mooiere vlaaipunten van.

Extra Info:
Elektrische oven: 175 °C,
Heteluchtoven: 150 °C,
Gasoven: stand 3-4,